Taze ve donuk seçenekleri mevcuttur.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir. En çok Karadeniz, Azov (Azak) Denizi, Marmara Denizi, Akdeniz ve Peru'da yaşamaktadır. Süveyş Kanalı, Süveyş Körfezi, Norveç ile Londra arasındaki Avrupa kıyıları, Güney Afrika'da az sayıda bulunur. Estonya ve Saint Helena adasında da görüldüğü kaydedilmiştir. Sürüler halinde yaşar ve 18 cm'e kadar büyür. Ocak- Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30–40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20 °C sularda, 25–60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Kayıtlara geçmiş en uzun yaşam süresi 5 yıldır.
Hamsinin 100 gramında 115 kalori bulunmaktadır. Hamsinin 1 porsiyonu (200 gr) 230 kaloridir. Hamsinin 100 gramı 17 gram protein, 5 gram yağ içerirken karbonhidrat içermemektedir. Hamsi, Omega 3, potasyum, fosfor, folik asit açısından zengin bir balıktır.