Bilimsel adı Oncorhyncus mykiss olan Gökkuşağı alabalıkları Salmonidae familyasında olup barajlarda, göllerde, denizlerde istenilen boy ve kilolarda yetiştirilebilmektedir. Bu balıklar anadrom balıklardır, yani göçmenlerdir. Tatlı suda doğup hayatının birçoğunu denizlerde geçirmektedirler. Üreme dönemlerinde ise yine tatlı suya dönerler. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, su ürünleri üretici birliklerinin talepleri doğrultusunda 2018 yılında başlatılan bir proje ile Türkiye’de üretilen ve ihracatı yapılan bu türlerinin ticari isimlerinin “Türk Somonu” olarak adlandırılmasına karar verilmiştir.
Ülkemizdeki denizlerimizden Karadeniz’imiz bu balıkların yaşam döngüsü için iyi bir ortamdır. Tatlı suda 400-500 gr ağırlığına gelen alabalıklar deniz ortamında kafeslere alınırlar. Burada büyüme ve gelişmeye devam ederler. Tatlı sudan deniz suyuna geçiş sırasında vücutlarında çeşitli değişiklikler meydana gelmektedir. Görünümlerinin yanı sıra lezzetleri de olumlu olarak etkilenmektedir.